ReSound One

20. märts 2021 | Prindi

Nüüdseks on juba vist kuu möödunud mu avaldusest Sotsiaalkindlustusametile. Kuid vastust veel ikka pole.

Aga aparaatidest täpsemalt.

Proovisin, eelmine aasta mitmeid kuuldeaparaate, nägin samas kõrvalt ka teiste vaegkuuljate protsesse ja nagu selgus on kõigil erinev kuulmine ja erinevad kogemused ning soovid. Põhimõtteliselt mingit kindlat eelistust kellelgi polnud, millist aparaati valida. Käidi kuulmiskeskused läbi ja prooviti nii palju aparaate kui võimalik.

Tuleb tunnistada, et vahepeal on selles osas areng olnud meeletu. Kuuldeaparaatides on tehnoloogia arenenud ikka väga palju, saad kuuldeaparaate juba ise mingil määral ka seadistada. Ma olen proovinud ka, aga pigem ikka see mis kuulmiskeskuses peale sai pandud on olnud parim.

Käisin veebruari alguses kuulmiskeskuses, kui Resound esmakordselt Eestisse jõudis. Muidugi proovides läksid kõrvad kohe lukku ja kuuldeaparaatidega ei kuulnud mitte kui midagi, kõrvad vaiku täis ja vaja puhastada. Käisin Kõrvanina kliinikus Mustamäe teel ja sain väga palju targemaks. Esiteks tuleb tunnustada, et esmakordselt oli protsess mugav ja valuvaba. Muidu perearstikeskuses ei teata täpselt mida tehakse või mõnes suuremas kliinikus tehakse nagu tehti 20-30 aastat tagasi, nii, et pisar silmis. Oli tunne nagu keegi nõelaga kõrva surgiks. Aga jah, kõrvast võeti proov ka, et miks nii palju vaiku kõrvas ja tulemuseks sain, et mingi lõbus bakter teeb kuulmekäikudes usinasti tööd. Sain selle tõttu ka ravimi, mida spreiga kõrva pritsida, pidavat bakteriga 1:0 tegema. Sai ilmselt vaiku vähemaks, aga ilmselt peaks varsti jälle kontrolli minema, kuid jätan selle ilmselt selleks ajaks kui saan uued kuuldeaparaadid. Senikaua tuleb siis kurdina ringi käia.

Seega minu soovitus, laske kuulmekäike puhastada ikka  professionaali juures.

Proovisin siis Resound One 2 nädalat. Minu jaoks see oli võrreldav Starkey kuuldeaparaadiga. Paljud kardavad akudega kuuldeaparaate kuid minu jaoks on see pigem samm minevikust olevikku. Ei jaksa patareidega jännata. Selle 2 nädala jooksul olid mu demo kuuldeaparaadid kindlalt hoitud ja laetud. Ainult ükskord tekkis probleem, kui mu õe koer mu peale kurjaks sai ja haugates näksata tahtis. Sel hetkel oli heli nii kõrge, et kuuldeaparaadid tahtsid re-startimist. Proovisin neid aparaate nii arvuti kui iPhonega ja toime tulid nad üllatavalt hästi.

Põhjus, miks ma Starkey ja ReSoundi vahel valin, on see, et mu kuulmekäigud on kitsad ja teised aparaadid pole väga kõrva sobinud. Kas vilistavad või ei kuule midagi, enamasti on lukus-kõrva tunne tekkinud. Hinnaklass on mõlemal ikka päris suur ka 4000+. Aga midagi pole teha kui teiste aparaatidega abitu tunne tekib. Otsakuks jätan seekord individuaalse asemel standardi, sest siis saab kõrv rohkem puhkust, muidu pidevalt surve kõrval ja oli ebameeldiv. Oh jah ja see kuulmine.

Pärast 2 nädalast protsessi  oli mul järgmine päev töövestlus. Muidugi toimus vestlus maskiga, üsna masendav oli see, et ma ei kuulnud peaaegu midagi ja pigem selle taha ka see töökoht ilmselt jäi. Aga see oli kindlasti selletõttu, et kõrv vajab aega aparaatidega harjumiseks.

Praegu on küll tunne, et vanade kuuldeaparaatidega kuulen jutust 0-50%, mõnikord peab vestluskaaslane lausa karjuma. Uute aparaatide puhul oli pigem tunne, et jutust läheb kaduma maksimaalselt 10%. Vahe tundub üsna suur? Keegi pole mu peale karjunud ka! Aga jah päris kuuljaks need mind ilmselt ei tee ja uute kuuldeaparaatide protsess tuleb ette võtta taas 5 aasta pärast, sest areng on pidev ja asjad mida kasutad kuluvad.

Kellel on harjumus võtta uus aparaat ikka sealt samast kus eelminegi aparaat, muutke suhtumist. Mina üllatusin päris palju, need mis ma arvasin, et on parimad, ei sobinud mulle üldse. Areng kuuldeaparaatide turul muutub iga aasta aina paremaks.

Eestis on palju aparaate mida proovida:

Bernafon, Starkey, Oticon, Resound, Phonak, Signia jne (neist saad täpsemalt lugeda eelmistest kirjadest). Ehk täieneb see nimekiri üsna pea mõne uue brändiga.

Ma heameelega prooviks kõiki uusi aparaate ja kirjutaks neist siin kui mõni kuulmiskeskuse tegelane siia lugema satub, siis võib mulle kirjutada vabalt mõnest uuest kuuldeparaadist või vidinast, mis aitab vaegkuuljat. Abivahendeid on ju palju.

 

Mallori

(Jutt on minu isiklikest kogemustest, kindlasti ärge valige minu järgi vaid käige proovige aparaate mitmes kohas).

Kirjuta kommentaar