Tallinnas käivitub ainulaadne kogemusnõustamine

22. oktoober 2008 | Prindi

Haabersti klubimajas Õismäe tee 5a avati 7. oktoobril Tallinna Vaimse Tervise Keskuse teabetuba, kus hakatakse lisaks sotsiaalnõustamisele pakkuma uue teenusena ka kogemusnõustamist.
Tallinna abilinnapea Merike Martinsoni sõnul on kogemusnõustamine Eesti vaimse tervise süsteemis nõustamisteenusena ainulaadne, mujal praktiseeritakse seda aga väga edukalt.
Tallinna Vaimse Tervise Keskus teeb koostööd Eesti Psühhosotsiaalse Rehabilitatsiooni Ühingu (EPRÜ) juures asuvate kogemusnõustajatega. Need on inimesed, kes psüühikahäiret kogenuna on õppinud sellega toime tulema, on sellest paranenud ning kellel on isikliku kogemuse toel eeldus ja oskus teiste aitamiseks.
Nõustajate seas on erinevate erialade esindajaid, sh loominguinimesi, kes oma sõnul soovivad vähendada sildistamist, kummutada müüte ja kaasa lüüa vaimse tervise poliitika kujundamisel.
„Kogemusnõustamise eesmärgiks on edendada vaimse tervise valdkonda ja korraldada respektseminare, et ühiskond õpiks paremini mõistma psüühikahäirega inimest,” selgitas abilinnapea. „Lõpeks oleme kõik ühesugused inimesed ja keegi pole ära teeninud halvakspanu ega tõrjutust.”

Avatavas teabetoas jagatakse lisaks teavet vaimse tervise teenustest, pensioniameti toetustest, rehabilitatsiooniteenusest jmt. Teabetoas töötab esialgu üks nõustaja, kes jagab teavet nii kohapeal kui telefoni- ja interneti teel.

Teabetuba on avatud esmaspäeval kell 9-17, teisipäeval 9-12, reedel 10-16. Kogemusnõustaja on kohal esmaspäeval ja reedel kell 10-16. Keerulisemate probleemide puhul on soovitav eelnevalt ette helistada telefonil 6 700 171.

One Response to “Tallinnas käivitub ainulaadne kogemusnõustamine”

  1. merike Says:

    See on siis sedalaadi nõustamine, mis on hädavajalik ka hiliskurdistunutele ja -vaegkuuljatele jt ning eriti meniere’i sündroomiga maadlevatele inimestele. Loodan, et meie ühing suudab ühel hetkel samalaadse nõustamise käivitada.

Kirjuta kommentaar